Colomart-91. Artistes i espais urbans

El Centre Cultural de Can Sisteré porta un any de funcionament amb un balanç força positiu, tant per la posada en marxa de diversos programes culturals com per la participació dels ciutadans en les activitats realitzades.

La Sala d’Art de Can Sisteré va començar la seva programació estable d’exposicions amb una mostra col·lectiva d’art colomenc: Colomart-90. Des de llavors Santa Coloma ha pogut gaudir, mensualment, de propostes artístiques d’alt nivell que han projectat i promocionat Santa Coloma en el món cultural català.

Per a l’Ajuntament era més que important, sine quanon, que la primera exposició de Can Sisteré tingués com a protagonistes als artistes locals. Per què? Per dues raons fonamentals:

1.- Que un equipament destinat als agents culturals de la ciutat ha de tenir en la seva primera exposició, les obres dels nostres artistes col•lectivament exposades.

2.- Que són molts els artistes de Santa Coloma que tenen una elevada qualitat a la seva obra. COLOMART és una mostra d’art local, però és una mostra d’art d’altura i qualitat.

(Paràgraf de la inauguració del COLOMART de 6 d’abril de 1990)

Exactament un any després, tornem a presentar la producció de destacats artistes colomencs; aquesta vegada lligada a les transformacions de la nostra ciutat, per això el seu títol: “Colomart 91-Artistes i espais urbans”.

Tothom és conscient de que Santa Coloma ha canviat molt, i per a bé, que està en marxa cap el 2000. Darrerament tres grans obres estan canviant la fesomia de la nostra localitat: Plaça Pau Casals, Plaça de la Vila i II Cinturó.

Colomart-91 es centra en els tres esmentats espais i reflecteix com els nostres artistes, des de la seva lliure interpretació, visualitzen aquestes transformacions, tot projectant les seves idees, somnis i sensibilitats. Aquesta mostra artística, que avui inaugurem, ens demostra que els nostres artistes viuen intensament la seva ciutat, que hi ha una vinculació i que estimen Santa Coloma.

Ara, quan visitem l’exposició, podrem observar que aquesta proposta artística, a més de ser col·lectiva, és plural, amb diferents especialitats, tendències, estils i expressions artístiques.

Veureu pintura abstracta, pintura figurativa, fotografia, còmic, disseny i escultura. Tot això amb un repte: harmonitzar aquesta producció artística plural amb l’espai, per aconseguir l’equilibri visual de l’exposició. Vostès opinaran si hem assolit el repte.

Però també, Colomart-91, que compleix abastament l’objectiu de potenciar la creació i la difusió de les obres dels artistes de Santa Coloma, és una mostra plàstica d’altura i qualitat, representativa del món artístic colomenc i de la seva capacitat de creació.

Quan l’any passat inauguràvem COLOMART, el 6 d’abril, dèiem: “Seria bo i interessant repetir COLOMART anualment, de forma que els ciutadans de Santa Coloma puguin comprovar la producció dels nostres artistes. L’idea està llançada, la seva concreció serà possible amb la col·laboració de tothom. Crec sincerament què, si hem fet possible que avui inaugurem COLOMART, serem capaços l’any 91 de trobar-nos per inaugurar una nova edició”.

Aquí estem tots plegats. Hem aconseguit els desitjos i l’objectiu que ens marcàvem, i això ha estat possible gràcies a l’esforç, l’interès, la col·laboració i la il·lusió dels dinou artistes. Sense ells no hauria estat possible inaugurar avui “Colomart-91. Artistes i espais urbans”.

Moltes gràcies a:

ÁNGEL ARJONA, CARLOS AZAGRA, ANTONI BORONAT, JOSEP CANO, MIQUEL COMPTE, JACINTO CHICHARRO, JORDI DALMAU-LÍDIA GORRIZ, PLÁCIDO DOMÍNGUEZ, GLORIA GARCÍA, SOL GONZÁLEZ, ALBERT L. ROVIRA, JOSE ANTONIO NIEVES, MARGARIDA PEDRAGOSA, PEPONIO, RICARD REX, MANUEL REYES, JORDI RODRÍGUEZ AMAT, ROSA Mª SERRANO.

Queda inaugurada, doncs, l’exposició “Colomart 91. Artistes i espais urbans”, tot desitjant que com l’any 90, sigui la proposta artística més visitada pels colomencs.

Intervenció com a Tinent d’Alcalde Ponent de Cultura