El to vital de Santa Coloma

Podem afirmar, sense por a equivocar-nos molt, que l’atorgament bianual dels Premis Ciutat de Santa Coloma representa una foto fitxa de la realitat vital de la nostra ciutat i podem dir que, amb els guardonats d’aquest any, el to vital de la ciutat està més aviat alt.

El primer és el primer i, per tant, vagi per endavant la meva felicitació als premiats pel Jurat Cívic, que han merescut el premi. I sóc conscient que és una frase dita des de la fredor de les paraules llunyanes, però els guardonats han pogut sentir l’estima i l’escalfor de les persones que van assistir al Teatre Sagarra.

Des del 21 de desembre de 1.988, l’acte de lliurement dels Premis Ciutat de Santa Coloma s’ha convertit en un esdeveniment tradicional de les Festes d’Hivern i ha estat una eina idònia per “fer ciutat i fer poble”, en reconèixer les tasques desenvolupades, tant a nivell personal com col·lectiu, en pro de la nostra col•lectivitat.

Hem vist premiades les trajectòries procedents de diferents àmbits ciutadans, des del món cultural al de la solidaritat i des del mediambiental al de la integració social, sense oblidar l’ensenyament. Ha valgut la pena aquesta trajectòria de 24 anys de “Premis” perquè han contribuït a estructurar i vertebrar la ciutat, però també a il•lusionar al nostre teixit social i incidir en el treball de tots cap al futur.

Aquest any, el Jurat Cívic ha premiat la creativitat i l’esforç per la cohesió social (1). La creativitat del món literari que es mou entorn de l’Associació Colomenca de Literatura (ACOLITE), la creativitat fotogràfica del fotoperiodista Samuel Aranda i la creativitat gastronòmica del Restaurant Lluerna amb el xef Víctor Quintillà i la sommelier Mar Gómez.

Es just reconèixer la tasca quotidiana en favor de la cohesió social dels Centres Oberts Germina, Moisès i Rialles per integrar els infants i els joves amb risc d’exclusió i de la Fundació Tallers, per inserir laboralment a les persones amb discapacitat. I sobretot, ara que vivim temps de crisis i els mes dèbils i desfavorits son els mes afectats.

La consistència de la trajectòria i del treball fet pels guardonats em fa dir que la foto fitxa de la realitat vital de Santa Coloma, a desembre del 2.012, és força positiva i invita a l’optimisme, tot reafirmant la utilitat d’aquests premis com a instrument de reconeixement, d’identificació colomenca i de dinamització ciutadana.

Però també, el “Premis”, si contemplem les 16 edicions en el seu conjunt, inviten a reflexionar sobre la nostra ciutat i la seva identitat. Sóc del parer que la identitat de Santa Coloma es fonamenta sobre els trets de catalanitat, pluralitat, ciutat viva i ciutat solidària, tot entenent que el concepte d’identitat no és immutable, al contrari, està en constant transformació en funció del devenir històric, la composició social i les dinàmiques col·lectives.

Als Premis Ciutat de Santa Coloma conflueixen aquests diversos trets. Un premis que ens assenyalen el pols de la ciutat, el dinamisme de les persones, dels agents ciutadans i d’una xarxa social i cívica, molt atomitzada i amb necessitats de canvis generacionals, és cert, però molt activa i amb moviment, que dóna cos a una de les característiques definitòries de la identitat de Santa Coloma: ciutat viva.

NOTES:

1.- Us adjunto dos enllaços perquè disposeu de una informació complerta sobre els guardonats i l’acte de lliurament :

http://www.grame.net/principal/repositori-de-noticies/actualitat-i-noticies/article/6488.html?cHash=36788821ca208b24e8826c4986aa2f61

http://www.grame.net/principal/repositori-de-noticies/actualitat-i-noticies/article/6539.html?cHash=7e771c74b81196c139302848e526cc40

Publicat a Fòrum Grama el 18 de desembre de 2.012