Exfilgramenet. Tancament 50 anys atletisme

En primer lloc volia, en nom de la Comissió Organitzadora dels 50 anys de l’atletisme a Santa Coloma, donar les gràcies al Cercle Filatèlic per la seva consideració i generositat al dedicar l’Exfilgramenet d’aquest any al nostre cinquantenari; gràcies per sumar-vos i donar suport a les activitats commemoratives del món de l’atletisme amb la creació del mata-segells especial que reprodueix el logotip del nostre aniversari.

Gràcies també a l’Ajuntament de Santa Coloma per la seva col·laboració en aquest Exfilgramenet i en el conjunt d’esdeveniments que hem organitzat al llarg de l’any del cinquantenari de la fundació de l’Atletiko Santa Coloma i de la pràctica continuada i federada de l’atletisme a la nostra ciutat.

Avui estem fent el darrer acte, millor dit el penúltim. L’últim el farem aquesta nit en un sopar de germanor atlètica. Diumenge passat vam tancar esportivament el cinquantenari amb la celebració del Cros Antonio Amorós, que anualment organitza la Unió Colomenca d’Atletisme, i que, aquest any, ha adquirit una especial rellevància per la presència d’una representació d’atletes, directius i pares del Club “Antonio Amorós” de Caudete, el poble d’Antonio Amorós.

La programació d’activitats ha estat organitzada per una Comissió formada per ex atletes i per directius de la UCA. Vam començar obrint un concurs públic per dotar-nos d’un logotip, que va guanyar Ana Sánchez, i que avui reprodueix el mata-segells del Cercle Filatèlic. Logotip que van lluir les samarretes del cinquantenari i que vam presentar a les Pistes, el 8 d’octubre de 2015, data en que es complien els 50 anys de la fundació de l’Atletiko Santa Coloma. I vam continuar, al desembre, amb un sopar homenatge a Clemente Hernández, primer entrenador als anys seixanta.

Sens dubte, l’activitat central del cinquantenari ha estat l’exposició “50 anys d’atletisme a Santa Coloma”, inaugurada el 9 de març en aquest Museu Torre Balldovina i que explicava de forma visual el recorregut que l’atletisme colomenc ha fet al llarg dels anys. Exposició que va comptar amb l’edició de 500 butlletins que tenien per objectiu donar difusió i reconeixement als atletes més destacats a nivell individual.

Però si va ser força important la transcendència de l’exposició entre el món atlètic i la ciutadania, el més important és que l’exposició temporal s’ha convertit en exposició permanent i els seus plafons estan col·locats a les instal·lacions de les pistes. Hem deixat un llegat gràfic de memòria històrica per a les successives generacions d’atletes i per a la ciutadania.

Cal dir que a Santa Coloma ja es practicava l’atletisme abans de 1965, en determinats períodes, de forma discontinua i condicionada per esdeveniments com la guerra civil. A principis dels anys 30 del segle XX, existia la Unió Deportiva Colomenca i l’any 1947 es va crear la Sección Atlética “La Colmena” que va participar en els circuits atlètics catalans fins a 1953.

Les coses van començar a la carrera de Festa Major de 1963. És l’inici de la formació d’un grup de joves que van ser els responsables de la fundació, el 8 d’octubre de 1965, de l’Atletiko Santa Coloma. Estem parlant de Paco Ballesté, Antonio Cabañero , Angel Domingo, Toni Estellers, Manuel Gracia, Emilio Rodriguez “Rodri” i Federico del Valle. María Teresa Castellví –la primera dona- s’incorporaria per aquests temps.

Des de llavors han transcorregut 50 anys de pràctica continuada d’atletisme federat a la nostra ciutat. 50 anys contribuint a la cohesió social i transmetent i fomentant valors com l’esforç, la voluntat, l’amistat i la disciplina. 50 anys aconseguint importants èxits esportius a nivell nacional, estatal i internacional amb els diferents clubs que han coexistit a la ciutat: Atletiko Santa Coloma, Corredors de Fons, Unió Colomenca d’Atletisme (fusió dels dos clubs anteriors), CIESC Domingo Catalán i AD Running Vigía.

Antonio Amorós és el nexe d’unió entre Caudete i Santa Coloma, com vam veure diumenge passat, però també és el nexe comú de les diferents generacions d’atletes colomencs. Va ser subcampió del Cros de les Nacions el 1961 i un home senzill, humil i proper. Va ser l’entrenador que inculcava valors com la constància, el sacrifici, l’esperit de superació i la companyonia, tot planificant els entrenaments de forma personalitzada i tenint en compte les pulsacions, doncs no tots els esportistes són iguals.

Alguns atletes destacats d’aquests 50 anys són Encarna Escudero, Jaume López de Egea, Mari Paz Naranjo, Domingo Catalán, Clemente Hernández, Fernando Francisco, Juan Antonio Balsera, Benito Ojeda, Dolores Borrego, Ángel Fariñas, Amado Hernández López, i Ilias Fifa, entre molts altres.

La capacitat organitzativa de l’atletisme colomenc també ha estat a l’alçada amb l’organització del Campionat d’Espanya per equips el 1984, del Cros Internacional Antonio Amorós, del Cros Escolar Antonio Amorós, de la Mitja Marató “Ciutat de Santa Coloma”, de la cursa de la Festa Major i de la Pujada a les Dues Pedres.

Junt als èxits esportius, l’altre gran objectiu ha estat el d’aconseguir unes instal•lacions dignes i reglamentàries. Als inicis entrenàvem al camp de futbol del Fondo en unes pèssimes condicions, tant d’instal·lacions –els més veterans recordem l’aigua freda a l’hivern- com d’horaris. Sortir del camp de la Gramenet i anar a les pistes de terra no reglamentàries de Prat de la Riba, el 1968, va ser un pas endavant, però l’objectiu era disposar d’unes pistes d’atletisme de 400 metres, homologades i de tartan.

Va arribar un moment en que la reivindicació de les pistes desborda el marc del món de l’atletisme per unir-se a la reivindicació ciutadana del Parc de Can Zam, únic lloc a la ciutat on es podia ubicar una instal·lació de 18.000 metres. La lluita i la mobilització del conjunt del teixit associatiu de Santa Coloma, junt amb la negociació amb el nou govern municipal l’any 2010, va restablir el consens anterior i recuperar l’acord de fer les pistes a Can Zam.

Des de fa un any i 9 mesos, la ciutat disposa d’unes pistes reglamentàries perquè els atletes i els nens i les nenes puguin practicar l’atletisme en perfectes condicions.

Per últim, reiterar que el món de l’atletisme continuarà “fent ciutat i fent poble”, lluitant per l’excel·lència esportiva, per la promoció dels valors i per la cohesió social. Reiterem també el nostre agraïment a l’Ajuntament de Santa Coloma per tot el seu suport al llarg de l’any del cinquantenari i al Cercle Filatèlic per dedicar l’Exfilgramenet als 50 anys de l’atletisme a Santa Coloma.

Moltes gràcies per la vostra atenció.

Intervenció com a membre de la Comissió Organitzadora dels 50 anys de l’atletisme a Santa Coloma