Exposició “Fons d’Art PSUC – Mostra d’Art Contemporani”

Inauguració de l’exposició a Can Sisteré
L’exposició que avui inaugurem està emmarcada a la Programació Estable d’Exposicions que de forma permanent desenvolupem a la nostra ciutat. La difusió de les arts plàstiques és, entre d’altres, una de les tasques que aquest Centre Cultural té encomanades.

Tanquem la Programació Estable d’Exposicions a Can Sisteré amb una selecció d’obres del “Fons d’Art del Partit Socialista Unificat de Catalunya”. És aquesta una proposta cultural d’abast important per a Santa Coloma i penso que també, per a Catalunya.

Important per a Santa Coloma perquè, per primera vegada a la nostra ciutat, podrem contemplar obres dels artistes contemporanis amb projecció universal més representatius. És doncs una bona notícia pels colomencs que podran gaudir d’aquesta mostra tot contribuint a la seva formació cultural.

A la vegada, l’interès per aquesta exposició, degut a la seva qualitat artística, desborda els límits geogràfics del nostre municipi i es converteix en una proposta cultural d’interès per tota Catalunya.

I això és degut a què, des de Santa Coloma, tenim voluntat de participar, contribuir i intervenir en el món cultural de Catalunya, perquè creiem que l’acció cultural té diverses centralitats. En aquesta direcció estem treballant i considerem que des de la nostra identitat de ciutat, aprofitant el potencial humà i el dinamisme de Santa Coloma, podem jugar un paper de centralitat cultural envers determinades propostes i especialitats culturals, permanents o temporals.

Tots hi serem d’acord que Fons d’Art del Partit Socialista Unificat de Catalunya acompleix suficientment les reflexions abans fetes.

Quan acabem aquest acte d’inauguració podrem visitar l’exposició. Com suposareu no hi són totes les obres del Fons d’Art, que són moltes, només una selecció que creiem plenament representativa però, com a tota selecció, està subjecta a opinions i consideracions.

Tenim obres exposades de 17 artistes:

♦ Rafael Alberti
♦ Daniel Argimon
♦ Francesc Artigau
♦ Antonio Beneyto
♦ Arcadi Blasco
♦ Joan Brossa
♦ Pere Diez Gil
♦ Equip Crònica
♦ Maria Girona
♦ Joan Josep Guillem
♦ Josep Guinovart
♦ Joan Hernández Pijoan
♦ Nieves Lavinia
♦ Joan Miró
♦ Albert Ràfols Casamadas
♦ Antoni Tàpies
♦ Joan Pere Viladecans

El Fons d’Art del Partit Socialista Unificat de Catalunya es va constituir amb la donació d’obres dels artistes més significatius, en uns moments històrics d’empenta nacional per aconseguir la llibertat, l’amnistia i l’estatut d’autonomia i quan es donava el compromís dels artistes en la lluita social i política.

Tots són fills del nostre temps i, el Fons d’Art del Partit Socialista Unificat de Catalunya, és una expressió cultural d’una època històrica, la dels darrers anys del franquisme.

Per finalitzar, volem agrair la col·laboració de la Caixa d’Estalvis de Catalunya, avui representada a la taula pel Sr. Daniel Catalan, Secretari General; i de la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona representada, també a la taula, pel Sr. Jaume Mimó, Delegat Cap de Zona; depositàries totes dues d’una part important de les obres seleccionades per aquesta exposició, la resta ha estat facilitada pel propi PSUC.

No hagués estat possible realitzar aquesta exposició sense aquestes col·laboracions. Volem donar-les les gràcies i expressar-les el nostre agraïment públic.

A continuació donarem la paraula a:

♦ Imma Julian. Historiadora d’Art. Catedràtica d’Art Contemporani a la Universitat de Barcelona i autora de l’escrit publicat al catàleg de l’exposició.

♦ Rafael Ribó. Secretari General del PSUC.

Clourà l’acte i donarà per inaugurada l’exposició l’alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Lluís Hernández.

Intervenció com a Tinent d’Alcalde Ponent de Cultura