Presentació del llibre “Festes i tradicions”, de Joan Pairó.

Sant Jordi 1988
Ha arribat Sant Jordi, data lligada a la nostra tradició i a la Cultura, especialment al llibre. En aquesta Diada les forces de la Cultura ens posen en tensió per realitzar un seguir d’activitats que enriqueixen la vida de la nostra ciutat.

L’acte que avui celebrem és el primer de la programació establerta per al Sant Jordi-88. És el primer, però també el més important i el més emotiu.

El més important, perquè presentem el llibre que ha estat editat per l’Associació “Edicions Teresa Quintana” en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Coloma.

El més emotiu perquè aquest llibre, “Festes i Tradicions”, ha estat escrit per En Joan Pairó i Ballestero, un home arrelat a Santa Coloma des de 1918, des de que tenia 9 anys, desenvolupant una intensa tasca cultural, tant en la vessant musical com en la literària.

És de tots coneguda la trajectòria musical de en Joan Pairó, tant com creador (ha composat més de 60 sardanes) com a organitzador (el 1940 forma la Banda de Música de Santa Coloma i també va organitzar una Cobla de Sardanes, l’única que Santa Coloma ha tingut mai).

En el terreny literari, en Joan Vilaseca ens diu en un dels seus llibres: “Com a cronista local ha escrit nombrosos treballs dedicats especialment al folklore local i notes informatives. Molts d’aquests treballs han quedat inèdits i valdria la pena que la seva publicació fos patrocinada donat el seu interès”.

Avui, complint aquest desig, doncs el llibre de Joan Pairó “Festes i Tradicions” compleix l’anteriorment dit, a la vegada que contribueix positivament i de forma important al coneixement de la nostra historia, de les tradicions i costums dels nostres més pròxims avantpassats.

No em correspon parlar del contingut del llibre, altres oradors parlaran, malgrat hagi avançat algunes coses. Però si voldria remarcar tres qüestions:

1.- La seva publicació està en consonància amb la voluntat expressada per l’Ajuntament de col·laborar en la publicació anual d’un llibre per Santa Jordi que sigui d’un autor local o que es refereixi a la nostra ciutat. En aquest cas es compleixen els dos criteris.

2.- Remarcar el seu interès i la seva necessitat per a Santa Coloma com a ciutat catalana, per a tots els que estem treballant decididament per la nostra col·lectivitat, fent ciutat, fent poble.

3.- Cal felicitar-nos de la seva oportunitat, al publicar-se aquest llibre de crònica històrica quan celebrem el 8è Centenari de la delimitació dels nostres termes geogràfics. La Comissió Cívica del 8è Centenari ha recollit aquesta iniciativa i dona ple suport a aquest acte.

Ara en parlaran:

♦ Salvador Cabré (membre de l’Associació d’Edicions Teresa Quintana.

♦ Joan Pairó (autor del llibre).

♦ Lluis Hernández (Alcalde de Santa Coloma, que clourà l’acte).

Però abans d’escoltar les intervencions anunciades, voldria donar les gràcies -estant convençut de que tots estarem d’acord- al Sr. Joan Pairó per haver dedicat incomptables hores de la seva vida a escriure aquest llibre, pel seu treball que contribueix al coneixement de la historia de Santa Coloma i pel seu entusiasme per la cultura a la nostra ciutat. Gràcies, mestre Pairó.

Intervenció com a Tinent d’Alcalde Ponent de Cultura