Acte d’homenatge a Lluís Companys

Arxiu del Servei de Premsa de l’Ajuntament. Foto Josep Cano

Anem a cloure aquest acte d’homenatge que, des de Santa Coloma fem a Lluís Companys, President de la Generalitat a l’època republicana. Amb la seva tràgica mort els seus assassins pretenien, entre d’altres coses, deixar clar que s’havien acabat les llibertats nacionals de la nostra terra.

Però, el poble de Catalunya mai va acceptar aquesta situació i va lluitar de valent per a recuperar els drets de poble. En aquesta lluita resistencial al principi i amb plena ofensiva els darrers anys del dictador, la memòria històrica i l’exemple de dignitat, entrega i servei del President Companys va ser alentador i va estar present en tots els catalans.

Avui, quan fa anys que hem recuperat la llibertat, homenatgem el President màrtir en el cinquantè aniversari de la seva mort, i ho fem des de Santa Coloma de Gramenet, ciutat catalana amb llarga tradició històrica, ciutat plural on conviuen diverses expressions culturals, ciutat on els moviments populars al anys 60 i 70 van tenir gran abast i ampli ressò a la resta del nostre país, ciutat que es va mobilitzar a iniciativa de l’Assemblea Democràtica, organització local de l’Assemblea de Catalunya, pels mateixos ideals que van guiar la vida de Lluís Companys: la Llibertat, l’Amnistia, l’Estatut d’Autonomia i la Justícia Social.

Santa Coloma, com a ciutat catalana, ha estat lligada indissolublement a la història de Catalunya des de sempre. Els colmencs contemporanis de Companys van viure la seva activitat política, social i d’estadista. Aquell poble rural que era llavors Santa Coloma, vivia també, com qualsevol població catalana, l’intensa vida política que es desenvolupava.

Quan Companys des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona i Francesc Macià des del Palau de la Generalitat proclamaven la República el 14 d’abril de 1931, a Santa Coloma es constituïa un govern provisional municipal, doncs també les forces republicanes guanyen les eleccions i per ampla majoria: 13 regidors per a 4 dels monàrquics.

Santa Coloma també viu i participa als fets del 6 d’octubre. Els colomencs pateixen la repressió que arriba fins la més alta autoritat local: l’alcalde Josep González és detingut, empresonat i destituït per la reacció conservadora, que posteriorment nomena per decret un Ajuntament gestor.

Que Lluís companys era popular i tenia el suport dels ciutadans catalans és una afirmació clara i notòria. Els colomencs també estimaven a Companys i l’esmentat anteriorment ho demostra, però posarem dos exemples més:

1.- A les eleccions del 28 de juny de 1931 a corts Constituents, Lluís Companys i Jover va ser el candidat més votat a Santa Coloma (1452 vots sobre 1711 votants).

2.- La mateixa situació es dona a les eleccions dels 16 de febrer de 1936 amb 3292 vots.

L’anàlisi dels fets històrics ens serveix per a conèixer el passat, per a comprendre el present i per construir el futur. Per tant, la vida exemplar del President Companys ens te que donar memòria col·lectiva i consciència nacional, sense cap ànim de revenja però amb la fermesa democràtica de continuar la seva tasca i la seva lluita per aconseguir la total normalització de la nació catalana.

Aquest acte d’homenatge que avui realitzem ha de ser un gra de sorra de la nostra aportació al record del President. Crec que el millor homenatge que els colomencs podem fer-li és el treball quotidià, per Catalunya i per Santa Coloma.

De les experiències del passat hem d’agafar impuls per continuar transformant Santa Coloma, per a guanyar el repte del 2000, per aprofundir a la nostra identitat de ciutat, per a contribuir al progrés de Catalunya, tenint sempre present una de les frases més emblemàtiques de Lluís Companys:

“TORNAREM A LLUITAR, TORNAREM A SOFRIR, TORNAREM A VÈNCER”.

President Companys, des de Santa Coloma ens comprometem a lluitar per una Santa Coloma residencial i habitable, per una Catalunya amb plenitud nacional.

President Companys, des de Santa Coloma ens comprometem a sofrir per aconseguir els objectius esmentats.

President Companys, des de Santa Coloma ens comprometem a guanyar i vèncer. Per Santa Coloma i per Catalunya farem democràticament tot el que calgui.

Bon dia i moltes gràcies.

Intervenció com a Tinent d’Alcalde en representació de l’Alcalde Lluís Hernández