Inauguració del Centre Cultural Can Sisteré

Arxiu del Servei de Premsa de l’Ajuntament. Foto Josep Cano.

Avui el món de la Cultura i, més enllà, tota la ciutat, estem d’enhorabona: recuperem per a la vida cívica i cultural un edifici del nostre patrimoni històric “Can Sisteré”, habitatge residencial construït al segle XIX, transformat posteriorment i ara, rehabilitat i condicionat, es disposa a jugar un paper important en el debat i la reflexió de les idees, en la difusió cultural i en suport a les entitats culturals de Santa Coloma.

És conegut per tothom que el dèficit fonamental que te la nostra ciutat en el camp cultural és la manca d’equipaments. Som conscients i estem treballant en el Pla d’Equipaments Culturals, en projectes arquitectònics i en la recerca de financiació, de manera que en el futur millorem i augmentem les instal·lacions de caire sociocultural, per a estar en les millors condicions d’aplicar plenament els cinc eixos de la nostra política cultural, que com molts de vostès saben són:

1.- Promocionar i consolidar les produccions i activitats culturals de grups, col·lectius i entitats locals.

2.- Facilitar l’accés de la majoria als bens i serveis culturals, potenciant la difusió cultural.

3.- Fer de les festes tradicionals i populars una eina lúdica i participativa.

4.- Obrir el procés de creació i consolidació d’una xarxa d’equipaments culturals.

5.- Assegurar la participació de la majoria, facilitar el debat i la reflexió entorn a la cultura i a la ciutat.

La inauguració que avui realitzem significa avançar en aquesta direcció, no solament perquè tenim un nou equipament, sinó per el paper al servei del teixit social, de la reflexió i de la difusió cultural que Can Cisteré ha d’exercir.

Efectivament, volem que aquest edifici sigui el punt neuràlgic del pensament, la formació, la participació i el debat. Per això, de forma periòdica, tindrem conferències, presentacions, jornades, el Programa Universitat a l’Abast de la UAB, el Servei de Suport Cultural, etc.

El Servei de Suport Cultural és la concreció de les sensibilitats i aportacions de les darreres Jornades de Cultura realitzades el passat mes de desembre.

Consistirà en:

♦ Punt d’interrelació, incrementant l’intercanvi de coneixements i d’activitats de les entitats i dels agents culturals.

♦ Punt d’informació permanent i informatitzat de les activitats socioculturals que es desenvolupen a Santa Coloma.

♦ Cessió de sales de reunió i d’actes a les entitats.

♦ Seu del Consell de Cultura i de la Comissió Municipal de Festes.

♦ Seminaris de formació sobre gestió cultural dirigits, tal i com diuen les conclusions de les Jornades de Cultura, “a les persones que estan dirigint els moviments associatius.

Dintre del Servei de Suport Cultural, avui presentem el primer número de Can Cisteré-Debats que, a continuació, se us repartirà. És una revista de caire cultural i periodicitat semestral. No és una publicació institucional, tot al contrari, està al servei de les entitats i de les persones vinculades a l’acció cultural. La Permanent del Consell de Cultura és el Consell de Redacció i serà qui planifiqui els continguts d’aquesta revista, que te obertes les seves pàgines a tota persona o col·lectiu que tingui quelcom a dir sobre Cultura.

Espero que entre tots fem possible que aquesta publicació que avui neix, tingui llargs anys de vida i sigui un instrument de reflexió de fons sobre temes culturals, per contrastar idees, per donar a conèixer les diverses tendències artístiques, no solament en un marc general si no també tenint en compte la realitat de Santa Coloma de Gramenet.

 Can Sisteré també jugarà un paper important en la difusió cultural, mitjançant una programació estable d’exposicions que s’instal·laran en la planta baixa, que ha estat adequada a tal efecte.

Tenim voluntat de posar en funcionament tots aquests serveis. Ho farem progressivament, doncs tot a la vegada no és possible. No cap dubte que moltes d’aquestes propostes necessiten del concurs actiu de les entitats, doncs Can Sisteré està al servei dels agents culturals.

De moment, si em permeteu, us informem que tenim un bon programa d’activitats fins la Setmana Santa: el dia 23 inaugurem la Setmana de l’Ensenyament que desenvoluparà aquí els seus debats; el 25 presentarem el llibre de Francesc de Paula sobre la vida de l’estimat i admirat Miquel Saladrigas; el 29 farem una audiència pública sobre els pressupostos; i el 6 d’abril inaugurarem Colomart, una mostra d’art dels artistes colomencs.

Com veieu, inaugurem avui Can Sisteré i ja tenim programació per endavant. Cal animar i encoratjar a les entitats i a les persones del món de la cultura a utilitzar aquest equipament i els seus programes i serveis. Estic convençut que entre tots assolirem els objectius i millorarem Santa Coloma en el camp del debat i la reflexió, la formació, la participació i la difusió cultural.

Enhorabona Santa Coloma, enhorabona a tots vostès perquè en l’acte d’avui mirem cap el futur, construïm el present, fent ciutat i fent poble.

Moltes gràcies per la seva atenció i per l’assistència a aquest acte. Ara, el nostre Alcalde, Lluís Hernández, procedirà a dirigir-nos la paraula i a inaugurar el Centre Cultural Can Sisteré.

Intervenció com a Tinent d’Alcalde Ponent de Cultura