“La cita i la Transfiguració” de Joan Copons i Marius Sampere

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ. 19 d’octubre de 1990.

Una vegada més en trobem a Can Sisteré un grup nombrós d’amants de la Cultura. Avui per assistir a un esdeveniment artístic i poètic: l’exposició del pintor Joan Copons i del poeta Marius Sampere, titulada “La Cita i la Transfiguració”.

Dia rere dia augmenten les activitats culturals a Can Sisteré, tant les que fan referència al debat, reflexió, formació i participació, com la de difusió de les arts. Això és un bon símptoma per una ciutat com la nostra, doncs significa que l’afirmació “Santa Coloma, ciutat viva” és una realitat.

Aquesta nit combinem pintura amb poesia, dues de les activitats culturals més pures, i ho fem amb el Joan i el Marius, persones vinculades a Santa Coloma que destaquen en els seus camps més enllà de la nostra ciutat. Tots dos tenen en la seva tasca creadora un fil conductor: la sensibilitat, junt als colors de les teles manen les paraules, i junt a les paraules resplendeixen els colors. Tot sembla equilibrat i harmoniós com el riu quan ha superat el remolí de les seves aigües torrencials i discorre travessant els camps i donant vida, o com la lluna plena quan resplendeix a la serenor de la nit.

Però no parlem de les meves sensacions envers els quadres de Joan Copons i els versos de Marius Sampere. Parlem d’ells i de la seva obra i, després, anem tots plegats a contemplar-la i a gaudir-la, donant la sortida a un mes en el qual els ciutadans de Santa Coloma i d’altres indrets de Catalunya podran visitar-la i sentir les sensacions dels colors i de les paraules.

Tot seguit, per tant, i pel següent ordre, ens parlaran:

Jaume Sayrach. L’art és passió per a ell i coneix molt bé l’obra del pintor. Els uneixen moltes coses, la més important l’amistat. El Jaume Sayrach, reconegut intel·lectual, ens presentarà l’obra pictòrica de Joan Copons.

Vicenç Llorca. Escriptor colomenc de gran fecunditat malgrat la seva joventut. Ha publicat llibres de poemes, d’assaig i innumerables articles en nombrosos mitjans de comunicació. Al Sant Jordi de 1989 va publicar el llibre “L’obra poètica de Marius Sampere”.

Joan Copons. El pintor de Sant Andreu que exposa des de 1965, no solament a Catalunya, també a altres indrets de l’Estat i inclús a estranger.

Marius Sampere, el poeta, un dels més re nombrats poetes en llengua catalana. També un dels més premiats. Aquest mateix any ha vist la llum el seu darrer llibre “L’ocell que volava”.

Tancarà l’acte i donarà per inaugurada l’exposició “La Cita i la Transfiguració”, el nostre Alcalde Lluís Hernández. Té doncs la paraula J.P. Sayrach.

Intervenció com a Tinent d’Alcalde Ponent de Cultura