Per la República dels Drets Socials

Plaça Pau Casals.
Benvinguts i benvolgudes a aquest acte que, sota el títol “per la República dels Drets socials”, Esquerres per la Independència ha organitzat a Santa Coloma. Un acte que celebrem en un moment polític força important, un moment polític molt diferent al de fa quinze dies, ja que fa justament una setmana que es va anunciar la data del l’1 d’octubre per fer el Referèndum que una amplia majoria de la ciutadania catalana reclama des de fa molt de temps.

Esquerres per la Independència és una organització de caire nacional que agrupa a persones i organitzacions polítiques i socials que entenen la construcció de la República Catalana com un mitjà per resoldre molts dels problemes del dia a dia que ens afecten. Que creuen que la independència és un pas necessari i decisiu per bastir un país just, solidari i lliure de corrupció i desigualtats.

Per aconseguir aquests objectius cal exercir el dret a decidir. Per això Esquerres per la Independència, l’organització que ha organitzat aquest acte d’avui, defensa el referèndum com l’eina democràtica per fer valer la voluntat popular.

La pregunta que ens podem fer és “Com hem arribat fins aquí?”

Hem arribat fins aquí després d’un llarg procés en el temps. Podem situar la data més propera i més significativa en el 10 de juliol de 2010, quan es va celebrar la gran manifestació de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional que va invalidar articles centrals de l’Estatut aprovat al 2006.

Des d’aleshores la centralitat del catalanisme polític ha canviat. De reivindicar més autogovern i de col·laborar per canviar Espanya, s’ha passat a exigir el dret a decidir de Catalunya. Hem viscut les consultes populars que van començar a Arenys de Munt, les multitudinàries manifestacions de l’11 de setembre, el procés participatiu del 9N… com a expressions de la lluita pel dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya.

La centralitat del catalanisme s’ha desplaçat de l’autonomisme al sobiranisme.

El sobiranisme és un moviment tranversal on tots estem d’acord en defensar i fer realitat el referèndum, però no tots tenim el mateix model de societat. Per això cal que des de l’esquerra expliquem els nostres valors, el model d’estat i de societat que volem assolir. I per això estem avui aquí.

La ciutadania colomenca és conscient dels dèficits que té la nostra ciutat. Necessitem la residència de gent gran que amb tan de perseverança “SOS gent Gran” reivindica; necessitem una millora qualitativa dels serveis de la Sanitat, tan escanyats darrerament. Aquests són dos exemples, però tenim molts més a Santa Coloma i a Catalunya, com la situació dels trens de RENFE amb la gent tirada per les terres del sud de Catalunya, o amb unes línies tercermundistes que tarden tres hores en anar de Barcelona a Mollerussa.

Tot això, i la resta de problemàtiques que patim, continuarà com ara, pels temps dels temps, si no posem remei. Continuarà així perquè hi ha un sistema estructural, imposat de de les més altes instàncies de l’estat espanyol, dirigit pel PP, basat en l’ofegament econòmic, la recentralització i l’ofensiva judicial. Menys diners, menys capacitat de decisió i un TC que impedeix al Parlament de Catalunya fer la seva tasca, fins i tot ha anul·lat una llei sobre la pobresa energètica.

I és per totes aquestes raons que, a Santa Coloma, un grup de persones d’esquerres, de diferents sensibilitats, lligades a la ciutat, ens hem trobat per parlar del moment polític que vivim. Som persones que estem per la República Catalana i pel Sí al referèndum, que pensem que cal intervenir en el debat públic que s’està donant a la societat catalana i a Santa Coloma. Aquest grup de persones ha elaborat el manifest “Esquerres colomenques per la República Catalana”.

Aquest manifest ja compta amb el suport de gairebé 80 persones representatives del món cultural, social, cívic, associatiu, esportiu, de l’ensenyament etc.

Sabem el que hi ha. Però el que hi ha no és bo per la gent treballadora. Per tant, cal posar remei a aquesta situació canviant la relació de Catalunya amb l’estat espanyol. I això cal fer-ho bé, amb la participació de tothom en la decisió. I quina millor forma que en un Referèndum. I el Referèndum ja està convocat i l’1 d’octubre el tenim cada dia més a prop.

Cal fer el referèndum i cal votar SÍ. Perquè així tindrem l’oportunitat de construir una República Catalana que garanteixi la convivència entre tots i totes i que resolgui els problemes que té la gent treballadora de Catalunya. I Santa Coloma estarà en millors condicions per solucionar els dèficits especialment greus que pateix com l’atur, la manca de residències per la gent gran, la pobresa o l’assistència sanitària.

Fem realitat el referèndum i votem pel SÍ.