Presentació del disc “Preludio por la Paz”

PRESENTACIÓ DEL DISC “PRELUDIO POR LA PAZ”. 21 d’abril de 1991.

 Ahir, en aquest mateix Centre Cultural, vam presentar la programació de Sant Jordi d’enguany. Avui, amb la Fira del llibre en ple funcionament, continuem la programació d’activitats previstes per aquesta Diada de tant fort contingut cultural, amb la presentació dels disc del G.T.I. Lauta “Preludio por la Paz”.

És voluntat municipal donar suport a les iniciatives de les entitats i promocionar les tasques de creació dels agents culturals colomencs. Santa Coloma no solament ha de ser receptora de bens culturals externs, també ha de ser productora. L’edició del disc “Preludio por la Paz” és un exemple d’aquesta voluntat i de la capacitat de la nostra ciutat de portar a la pràctica projectes culturals dignes i d’altura.

El llibre i la literatura és l’eix vertebrador de Sant Jordi. L’estat espanyol ha tingut grans poetes en la seva història. Avui, en aquest acte tots sabem que les paraules dels poetes no estan impreses sobre paper, avui les paraules dels poetes s’expandeixen per l’aire per mitjà d’una rapsode colomenca i ens envaeix el cap i el cor, tot rebent el missatge, doncs els grans poetes sempre ens transmeten idees, sensacions, coratge i tantes coses més.

Aquest disc, que en el marc del Sant Jordi-91 estem presentant, no és fruit de la improvisació, és el resultat d’una llarga trajectòria del G.T. Lauta que des de 1980 estan treballant en el món de les arts escèniques. Ara, el 1991, és un grup consolidat que està arribant a la seva maduresa i es disposa a donar un altre salt, tot portant el seu art a altres indrets de l’estat espanyol.

La seva trajectòria ha estat lligada a la paraula i al teatre de text. És un grup que crea, que escenifica obres pròpies escrites per ells i, en concret, pel seu director Carlos Quesada.

Al mateix temps, ha tingut gran rellevància en aquests onze anys del G.T.I. Lauta els muntatges poètics on l’actriu Petry Jiménez ha destacat com brillant rapsode. Poetes com Antonio Machado, Miguel Hernández, Juan Ramón Jiménez, García Lorca, han sigut escenificats i popularitzats.

“Preludio por la Paz” és un disc que sintetitza i concentra tota la tasca desenvolupada al voltant de la poesia per aquest grup de teatre, i és un bon instrument per a la difusió dels nostres grans poetes entre la ciutadania, especialment entre els més joves. Ningú pot oblidar que molts en la nostra adolescència hem descobert a grans poetes per mitjà de discos editats.

“Preludio por la Paz” conté poemes de Blas de Otero, Bertol Brech, A. Machado, Blanca Álvarez, Rafael Alberti i Carlos Quesada, recitats per Petry Jiménez amb música de la compositora Pilar Ordóñez. És un treball dedicat i reivindicatiu de la Pau, un valor imprescindible per a la convivència humana, avui tan deteriorat per les mentalitats bel·licistes.

No voldria finalitzar la meva intervenció sense rendir homenatge i record a Gabriel Celaya, un gran poeta contemporani que recentment ha mort. Nosaltres, com ell, creiem que “la poesía es un arma cargada de futuro”. Amb l’edició d’aquest disc així ho demostrem.

Ara, en primer lloc, ens parlarà Carlos Quesada, treballador de la sanitat, escriptor i director del G.T.I. Lauta.

Després, Petry Jiménez ens recitarà algun poema del disc, acompanyada a la guitarra per Pilar Ordóñez.

Tancarà l’acte que avui estem realitzant un home molt sensibilitzat pels temes culturals, el nostre Alcalde Lluís Hernández.

Intervenció com a Tinent d’Alcalde Ponent de Cultura