Presentació del llibre: “La Gran Conspiració, crónica de l’Assemblea de Catalunya”

Museu Torre Balldovina.
Iniciativa per Catalunya ha organitzat aquest acte de presentació del llibre “La gran conspiració. Crònica de l’Assemblea de Catalunya” de N’Antoni Batista i En Josep Playà, perquè la nostra formació política, que es reclama de l’esquerra transformadora, que està present activament en la vida sociopolítica de Santa Coloma, no podia passar per alt aquest treball d’investigació tan important sobre l’organització unitària que va encapçalar la lluita d’un poble per aconseguir la llibertat, l’amnistia i l’estatut d’autonomia. Sobretot quan els valors democràtics que defensem des d’IC connecten directament amb els de l’Assemblea de Catalunya.

Efectivament, la lluita per la democràcia i els drets nacionals defensats, en uns moments històrics de dictadura, per l’Assemblea de Catalunya són els mateixos que en moments de democràcia defensen actualment des d’IC. Amb una diferencia: l’Assemblea de Catalunya era una plataforma unitària que aplegava partits polítics de signe ben distints, sindicats, entitats de tota mena, organitzacions legals i il·legals, moviments socials i reivindicatius, i IC és una formació política, plural, d’esquerres.

Malgrat la nostra joventut, estem a la sorra política des de 1987, recollint la història i la tradició de lluita pel nostre poble de partits polítics com el PSUC, d’homes i dones de l’Entesa i de molts independents, algú molt significatiu com En Pere Portabella, és patrimoni, és un dels arrels històrics d’Iniciativa per Catalunya.

No és, doncs, sorprenent que a més de fer propostes polítiques per Santa Coloma, organitzem actes de caire cívic cultural com el que avui estem celebrant, perquè tenim voluntat de redoblar la nostra presència a la ciutat i perquè estem força interessats en mantenir la memòria històrica col·lectiva de la nostra nació.

Catalunya necessitava aquest llibre de N’Antoni Batista i d’En Josep Playà per recordar a uns, una part important de la nostra història recent, per informar a d’altres que la nostra realitat actual és conseqüència, en part, de l’existència de l’Assemblea de Catalunya, i a tots per guanyar el futur amb la consciència que trobarem dificultats, lluita i sofriment. La història de l’Assemblea de Catalunya i del poble de Catalunya d’aleshores n’és un bon exemple.

Al llibre, que és un veritable exemple d’un treball d’investigació en profunditat, trobareu tot tipus de dades: la repressió policial, les organitzacions que formaven l’Assemblea, les personalitats democràtiques, el procés de formació i construcció, les campanyes que es van impulsar, els aniversaris, els treballadors a l’Assemblea, el començament de la transició, la dinàmica reforma-ruptura. Trobareu una veritable crònica que us invitem a llegir.

A Santa Coloma, el 12 de juny de 1976, a la Parròquia del Fondo, es va constituir l’Assemblea de Santa Coloma, que va participar en les campanyes generals dissenyades i en els problemes de la vida política colomenca. Abans existien nuclis i intents per crear-la, per això ens troben dos colomencs detinguts amb els 113 de Maria Mitjanera.

Amb nosaltres tenim avui als dos autors del llibre “La gran conspiració. Crònica de l’Assemblea de Catalunya”, l’Antoni Batista i en Josep Playà. Llicenciats en Ciències de la Informació, treballen junts al diari Avui, en un principi, i ara a La Vanguardia fent periodisme d’investigació. Destaquen els seus treballs sobre les escoltes telefòniques al Palau de la Generalitat, les màfies de la droga i el tràfic d’armes. Experts en el tema d’ETA, han entrevistat al màxim responsable i han publicat, també conjuntament, el llibre “ARTAPALO, ETA després de TXOMIN”.

És, el llibre que presentem avui, el segon que fan conjuntament, editat per EMPURIES, té una beca del departament d’història contemporània de la Generalitat que dirigeix Josep Benet, qui és l’autor del pròleg d’aquest llibre.

Sense més preàmbuls ara ens parlaran els autors.

Intervenció com a membre de la Comissió Política Local