Presentación del documental “Las cloacas de Interior”, d’Òmnium Cultural

Biblioteca de Singuerlín. 14 de juliol de 2017.

Benvinguts i benvingudes a la projecció del documental “Las cloacas de Interior”, produït per Mediapro. És aquesta projecció la primera activitat de la campanya “Crida per la Democràcia” d’Òmnium Cultural. Aquesta és una campanya que vol denunciar la deriva antidemocràtica de l’Estat espanyol i defensar i blindar la convocatòria del referèndum.

Òmnium Cultural ha organitzat aquest acte per tal de donar a conèixer les actuacions de les “clavegueres de l’estat” durant els darrers anys, dirigides sobretot cap a persones relacionades amb l’independentisme català.

Entre ahir i avui es farà la projecció d’aquest vídeo, a més de 100 poblacions de Catalunya, Santa Coloma és una d’elles. “Las cloacas del interior” ha estat rebutjada per totes les televisions de difusió estatal i ni tan sols a la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya ha estat admès el seu visionat donat el veto de PP, PSOE i Cs.

Abans de res, dues qüestions de funcionament:

La primera, per finançar la campanya “Crida per la Democràcia” teniu a la cadira un sobre. Si decidiu donar suport cal que fiqueu la vostra aportació al sobre i ompliu les caselles i sobretot no us oblideu de marcar amb una creu la casella de la política de privacitat.

La segona va destinada a les persones que no sou socis d’Òmnium Cultural i desitgeu rebre informació. Teniu un full a la cadira perquè l’ompliu amb les vostres dades. No us oblideu de marcar amb una creu la casella d’acceptació de cessió de les dades.

Tot això es força important per tot el relacionat a la protecció de dades.

Tant els sobres amb aportacions, com els fulls omplerts per rebre informació d’Òmnium, els depositeu en la caixa que està situada a la taula de l’entrada de la sala. Els sobres i els fulls que no feu servir els deixeu a les cadires. Al finalitzar l’acte els recollirem. Moltes gràcies pel vostre suport i col·laboració.

“Las cloacas de Interior” és un reportatge d’investigació que destapa les pràctiques il·legals i corruptes del Ministeri de l’Interior espanyol que, fins ara, havien estat ocultes. Aquestes pràctiques formen part de l’Operació Catalunya.

Però hi ha una altra Operació Catalunya, mare de l’actual, que neix del pacte entre el PP i el PSOE, als anys 80, per a discriminar Catalunya en les inversions i en les polítiques de creixement. Partien de la base que Catalunya havia estat privilegiada per la seva situació geogràfica i que calia impedir que continués sent el motor de l’economia espanyola i, per tant, calia fer polítiques per afavorir altres territoris i aïllar tot el possible a Catalunya.

Podem veure aquesta estratègia en les polítiques d’ofegament econòmic utilitzant el sistema de finançament autonòmic, amb un dèficit fiscal que afecta a la qualitat dels serveis públics i amb una infrainversió en infraestructures que ha portat a tenir, per exemple, una xarxa de trens tercermundistes; podem veure aquesta estratègia en la laminació del marc competencial utilitzant les lleis orgàniques i el TC; en l’ofensiva contra la llengua etc.

Només un exemple per veure plàsticament aquesta ofensiva contra Catalunya al llarg dels anys. En els moments més expansius del PP, van plantejar-se constituir l’eix Madrid, València Palma (Zaplana/Camps, Aguirre/Matas) pel qual les tres comunitats treballarien conjuntament. El blaverisme valencià agitava l’anticatalanisme i l’AVE junt a l’explosió Inmobiliaria portava milers de madrilenys a les costes del llevant. Es tractava d’aïllar Catalunya i de col·locar València en l’òrbita de la capital del Reino.

Per aconseguir definitivament això, des del govern central es va apostar pel corredor central, marginant el corredor del mediterrani. Afortunadament ni la UE ni França han estat disposades a finançar un túnel quilomètric i caríssim pels pirineus centrals. L’idea era que les mercaderies circulessin d’Algeciras a França, passant per Madrid, Zaragoza, i pirineus centrals, que València connectaria per Madrid o Zaragoza i Catalunya quedaria aïllada. Això sembla que no avança i que el corredor del mediterrani s’obre lentament camí, després de molts anys bloquejat. Però aquestes eren les intencions.

El documental que projectem avui no parla de l’Operació Catalunya a la que feia esment abans i que hem anat patint durant aquests darrers 30 anys, sinó d’una Operació Catalunya d’actualitat candent, amb objectius similars, en la qual l’estat utilitza les clavegueres per criminalitzar el moviment sobiranista català amb pràctiques il·legals i corruptes del Ministeri de l’Interior espanyol que, fins ara, havien estat ocultes.

Veurem testimonis exclusius i una anàlisi rigorosa dels diferents sumaris en els quals s’han vist implicats membres destacats de la cúpula policial espanyola. Amb el guió fet per Jaume Grau i la realització feta per Andrea Ferrando, sota la direcció de Jaume Roures, el documental conté informació de gran valor per entendre l’abast de la xarxa d’il·legalitats comeses per l’aparell de l’estat espanyol.

Res més, moltes gràcies per la vostra assistència i, sense més comentaris, donem pas a la projecció del documental.