L’acord del Consell de Ministres, del darrer 18 de novembre, de declarar d’utilitat pública i aprovar el projecte d’execució d’una subestació i una nova xarxa de molt alta tensió ( MAT) de 400 quilovots per Santa Coloma, constitueix una manca de respecte cap a la nostra ciutat i el nostre ajuntament. Una decisió d’aquesta magnitud s’ha de prendre des de la lleialtat institucional amb un procés d’informació i diàleg i amb el màxim consens possible.
Aquesta declaració d’utilitat publica implica que s’executarà el projecte eliminant tot un seguit de tràmits, entre ells els informes ambientals. Això és inacceptable quan estem parlant d’una nova línia de molt alta tensió que passarà molt a prop dels habitatges de dos barris i que tindrà impactes negatius sobre les persones i el medi ambient de caràcter paisatgístic, electromagnètic, acústic i sobre la vegetació.
Vull destacar dos. Per una part, l’increment del nivell electromagnètic que es produirà al pujar de 220 a 400 quilovots i que afectarà als edificis de Can Franquesa i les Oliveres que estan situats a 75 i 150 metres. Per altra part i, de la mateixa forma, es produirà un augment significatiu de soroll. És totalment raonable pensar que es posarà en perill la salut de les persones.
Entenc el recurs, davant el Tribunal Suprem, com un exercici de responsabilitat per part de l’equip de govern davant l’acord del consell de ministres, per tal d’aconseguir la paralització del projecte, la nul·litat de la declaració d’utilitat publica i obrir un nou marc de diàleg mes enllà de Santa Coloma.
En aquest sentit el debat és més ampli i es situa en l’àrea metropolitana de Barcelona. Encara no està dissenyada l’anella metropolitana de la MAT i com serà el seu pas per Collserola, unint Sant Joan Despí amb Santa Coloma. Estan sense resoldre parts essencials d’aquest projecte i Red Elèctrica ho fragmenta per fer execucions separades en funció dels seus interessos econòmics i deixant de banda els interessos socials.
Necessitats supramunicipals s’han de resoldre des de marcs supramunicipals i, en aquest cas, amb la participació dels ajuntaments i la mediació i interlocució de l’AMB i la Generalitat, amb la finalitat de trobar les alternatives més idònies que assegurin el consum i la distribució elèctrica i garanteixin -amb el soterrament de la MAT a 500 metres dels nuclis habitats, complint així el principi de precaució electromagnètica- la salut de les persones i el medi ambient.
Independentment que el Tribunal Suprem falli a favor del recurs municipal cal un debat ampli, la implicació de la ciutadania i la mobilització de la ciutat. Santa Coloma ha d’abordar aquesta qüestió amb fermesa i confiança. Tenim en front gent poderosa, com en altres moments de la nostra història recent. No volien que el segon cinturó fos soterrat i ho vam aconseguir i ara disposem d’un gran parc Europa. Ens deien que era car treure les torres elèctriques del riu i ara estan soterrades. Volien posar-nos un camp de golf i un hotel de 5 estrelles a Sant Jeroni i vam aconseguir constituir el Consorci de la Serralada de Marina.
A Santa Coloma estem acostumats a lluitar i els exemples anteriors ho demostren. Ara hem de superar aquest nou repte i agafar un compromís de ciutat per garantir la salut i la qualitat de vida de la nostra ciutadania.
Publicat a Fòrum Grama. 11 de juny de 2.012