El PSUC a Santa Coloma de Gramenet. 1936-1979

Després de més de tres anys de recerca, en el marc de la Diada de Sant Jordi i dintre del programa de Memòria Històrica d’enguany, ha vist la llum el meu treball sobre el Partit Socialista Unificat de Catalunya a Santa Coloma de Gramenet. El llibre està editat per Ediciones Carena i prologat per Carme Molinero, catedràtica d’història contemporània de la UAB.

He volgut donar a conèixer el paper del PSUC al llarg del període de 1936 a 1979 amb l’objectiu de contribuir a la innovació historiogràfica i a la recuperació de la memòria històrica.

No esteu davant un llibre centrat en la vida interna d’un partit, que també té un apartat al respecte. Esteu davant un llibre d’història de Santa Coloma, que tracta les situacions polítiques, reivindicatives i socials, d’aquests 43 anys, tenint el PSUC com a fil conductor. Analitza els posicionaments, les actuacions i la participació dels militants psuqueros als moviments reivindicatius i antifranquistes que van anar configurant l’esdevenir històric de Santa Coloma.

A la vegada, ens permet entendre, des de Santa Coloma, la Catalunya metropolitana de les migracions dels anys 50, 60 i 70 del segle passat.

“El PSUC a Santa Coloma de Gramenet 1936-1979” consta de set apartats: De poble agrícola a ciutat dormitori; De la fundació a la repressió (1936-1939); De la resistència a l’oposició (1939-1965); La plenitud (1965-1979); El PSUC des de dins (1965-1979); La dona comunista; i la Joventut Comunista de Catalunya.

Últimes dades actualitzades del llibre.

Articles publicats a la premsa:

Acte de presentació. A la taula Karen de Nigri de Ediciones Carena, David Ballester, doctor en Història, Chema Corral, autor del llibre i Loli Gómez. Per video va intervenir Eulàlia Vintró, ex regidora de Barcelona i ex diputada.