10 DE NOVEMBRE 1988
Moltes gràcies a tots vostès per la seva assistència a aquest acte de cloenda de la celebració del VIIIè Centenari de la delimitació dels termes geogràfics de la nostra ciutat. Això no vol dir que abans no hagués existit cap poblament humà al nostre terme municipal; al contrari, tenim moltes proves i restes dels ibers i dels romans.
Vol dir que ara fa 800 anys que en funció de l’estructura feudal de l’època i com a conseqüència de la consagració de l’església romànica el 10 de novembre de 1187, s’organitza a Santa Coloma la vida administrativa i econòmica com a població.
Durant aquest any hem fet un seguir d’activitats socioculturals que han reforçat l’oferta existent, han contribuït a dinamitzar la nostra ciutat i en ha permès conèixer millor la nostra Història.
El 10 de novembre de l’any passat vam obrir, en un acte semblant a aquest, l’any del VIIIè Centenari. Entre altres coses vam dir que, coherents amb l’estil de governar que practiquem des de l’Equip de Govern Municipal, no es tractava de fer activitats organitzades única i exclusivament des de l’Ajuntament, si més no de garantir la participació ciutadana. Per això vam constituir en Assemblea d’entitats, la Comissió Cívica del VIIIè Centenari.
Aquesta comissió ha recollit les propostes de les entitats i les de l’Ajuntament, les ha valorat, les ha programat en el temps, s’han portat a la pràctica amb el treball i l’organització del grup proposant, però amb el suport de tots. Hem realitzat activitats de tota mena, amplies, variades i diverses, amb intenció d’interessar a tota la ciutat.
No hem celebrat aquest any del VIIIè Centenari en abstracte, commemorant un fet de forma historicista, ho hem fet lligats a la realitat de Santa Coloma, a la seva gent, a les seves característiques de ciutat catalana, jove, treballadora i solidària.
Som una ciutat catalana perquè estem situats geogràficament a Catalunya, però fonamentalment perquè tenim una història de segles, lligada indissolublement als avatars del Principat. Conèixer la nostra història ha estat una tasca important de les activitats programades per la Comissió Cívica.
En aquest sentit, a iniciativa del Museu Torre Balldovina, hem fet un cicle de xerrades sobre el Feudalisme; hem presentat, en el marc de la Diada de Sant Jordi, el llibre d’En Joan Pairó “Festes i Tradicions de Santa Coloma”; publiquem 4 quaderns d’història de Santa Coloma, dos ja estan distribuïts, destinats bàsicament als escolars, perquè les noves generacions puguin créixer coneixent la nostra història; està preparat un estudi sobre el Feudalisme local i avui la Montserrat Riu ens ha parlat de l’Edat Mitjana a Santa Coloma.
Conèixer la nostra Història significa comprendre el nostre present, per estar en millors condicions de fer ciutat i de construir el futur. La Santa Coloma d’avui recull les tradicions i la idiosincràsia d’aquell poble de 15.000 habitants forjat al llarg de segles i les expressions culturals de les persones vingudes de tots els indrets de l’Estat en el “boom” desarrollista dels anys 60, convertint Santa Coloma en una ciutat rica i diversa culturalment.
Enllaçant amb la Història i en el marc de la Santa Coloma d’avui hem realitzat una infinitat d’activitats on els protagonistes han estat les entitats i el teixit associatiu que vertebra la nostra ciutat de forma viva, dinàmica, en ple moviment.
En aquest sentit, des del Grup de Sortides i Debats s’ha fet un cicle de xerrades; a proposta de la biblioteca Valls i Taberner s’han editat uns punts de lectura amb il·lustracions dels artistes locals; de la ma d’Amics de la Sardana hem tingut un concert de sardanes; els Castellers han lliscat el cel amb els seus castells; CC.OO. ha realitzat un recital musical en solidaritat amb Nicaragua, en plena consonància amb la tradició de solidaritat amb els pobles del món que te Santa Coloma.
Moltes més activitats ha programat la Comissió Cívica: el cap de setmana passat hem viscut una gran diada muntanyenca amb la inauguració del Sender de Gran Recorregut GR-92 Mediterrània que va des de Port Bou a Ulldecona, on ha treballat de valent la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya; no fa molt el Centre de Normalització Lingüística “L’Heura” va organitzar les Jornades de la Llengua; l’Àrea Cultural Oriol ha estat molt activa aquest any del VIIIè Centenari, amb iniciatives com la Missa Mediterrània, l’audiovisual “Els Pròxims Catalans” o el concurs fotogràfic “800 anys d’Història. Realitat avui”; els filatèlics no s’han quedat endarrere i hem tingut l’exposició filatèlica “Exfilgramenet” que acabem de cloure a la Torre Balldovina.
Perdoneu si no he parlat de totes les activitats, segur que em deixo alguna. No ha estat la meva voluntat. Crec que podem dir que la tasca de la Comissió Cívica del VIIIè Centenari ha estat profitosa i el balanç és positiu. Crec que podem estar satisfets d’haver contribuït a fer ciutat, articular i vertebrar aquesta ciutat on visquem i per la que treballem quotidianament.
Amb aquest acte fem oficialment la cloenda de l’any del VIIIè Centenari, tot recordant-vos que dintre de poc, a les 9, a l’Església Major, farem la darrera activitat: un concert de la soprano Montserrat Español, al que desitjo assistiu tothom.
Intervenció com a Tinent d’Alcalde Ponent de Cultura