PRESENTACIÓ DEL LIBRE
Enguany celebrem el setanta cinquè aniversari de la construcció de l’Església de Santa Coloma, edifici que forma part del patrimoni cultural, artístic i arquitectònic de la nostra ciutat.
Amb aquest motiu s’ha editat el llibre que avui presentem: “L’Església de Santa Coloma, un llegat del Modernisme tardà”, escrit per Josep Lluís Ros, Núria Valls i Josep Mª Galvany.
La primera pedra de l’Església Nova es va posar el vint i sis de maig de 1912 sent rector de la parròquia de Santa Coloma Alexandre Segú i Alcalde, Llorenç Serra. En aquella època Santa Coloma estava immersa en profunds canvis: la instal·lació de l’enllumenat i del telèfon, la construcció del pont nou que la comunicava amb Barcelona, la parcel·lació dels terrenys que ampliaven el poble, etc.
El 5 de setembre de 1915, sent alcalde Emili Isern, i rector el mateix Alexandre Segú, l’obra dissenyada per Francesc d’Assís Berenguer i Mestre és oberta al culte, tot coincidint amb la nova data de la Festa Major, que es trasllada del tercer al primer diumenge de setembre.
Des de llavors l’edifici senyorial i majestuós de l’Església Nova ha vist el pas dels anys, ha vist com el poble rural ha passat a ser ciutat obrera, com es construïa una ciutat en base a la especulació sense equipaments ni serveis; ha vist com intentaven desnacionalitzar la nostra terra; ha vist com es lluitava, com recuperàvem la democràcia i la nostra cultura; ha vist com redreçàvem la ciutat i donàvem empenta a les nostres tradicions, com aconseguíem la identitat colomenca.
Parlant d’identitat vull, si em permeteu, cridar-vos l’atenció sobre el pròleg escrit pel nostre Alcalde al llibre que avui presentem, on situa unes idees sobre la identitat de Santa Coloma força interessants que cal que tots hi reflexionem i, més enllà, siguin nord de la nostra actuació.
Aquest edifici d’estil neogòtic-modernista mira, en el seu 75è aniversari, cap endavant, cap a una Santa Coloma engrescadora i viva que aborda els reptes del futur amb realisme però amb entusiasme i il·lusió, per aconseguir la ciutat residencial, en el marc de la plena normalització nacional de Catalunya, que tots els colomencs desitgem.
“L’Església de Santa Coloma, un llegat del Modernisme tardà” és una bona contribució a la divulgació del nostre patrimoni cultural, des de la vessant arquitectònica, així com a l’ampliació de la memòria col·lectiva i històrica de la nostra ciutat. Però també és un llegat escrit d’aquest setanta cinquè aniversari que ha estat configurat per diverses activitats.
Efectivament, la Comissió Organitzadora ha desenvolupat tot al llarg de l’any un programa d’activitats culturals prou importants. No és casual que recentment se li hagi atorgat el Premi Ciutat de Santa Coloma a la tasca important de l’any.
La presentació del llibre de Josep Lluís Ros, Núria Valls i Josep Mª Galvany, a les darreres hores de 1990, és una immillorable ocasió per fer la cloenda del conjunt d’actes cívics del 75è aniversari de la construcció de l’Església de Santa Coloma.
Però, anem sense més dilacions, a parlar del llibre. Per això, res millor que els seus autors ens dirigeixin la paraula.
Parlarà en primer lloc, la Sra. Núria Valls, mestra i escriptora, ha col·laborat en nombrosos mitjans de comunicació i és autora del llibre “Santa Coloma, Autoretrat”.
En segon lloc, el Dr. Josep Lluís Ros i Pérez, professor de dibuix de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona que va fer la seva tesi doctoral sobre el dissenyador de l’Església, Francesc Berenguer.
En tercer lloc, el Sr. Josep Mª Galvany, rector de l’Església de Santa Coloma des de fa 13 anys i “alma mater” de les activitats fetes aquest any.
Clourà l’acte de presentació del llibre l’Alcalde de la nostra ciutat, Sr. Lluís Hernández.
Intervenció com a Tinent d’Alcalde Ponent de Cultura