Presentació del llibre DIETARI EBRENC D’UN BIPOLAR d’Albert Fabà

1 de juliol de 2021. Biblioteca Central de Santa Coloma

Benvinguts i benvingudes a l’acte de presentació del llibre de l’Albert Fabà, Dietari ebrenc d’un bipolar, editat per Quòrum Llibres. El primer que vull fer és agrair a l’Albert la seva confiança per invitar-me a participar en aquest acte i per decidir que fos Òmnium Cultural qui organitzés aquesta trobada.

Com tots vosaltres sabeu, Òmnium és una entitat que promou la llengua, la cultura i la literatura catalana; i per tant el llibre de l’Albert encaixa plenament en la nostra programació d’activitats. Programació que ha estat esquerdada pel covid i que ja estem reprenent, com heu vist amb l’arribada de la Flama del Canigó a la Plaça de la Vila, amb els clubs de lectura o participant a la Comissió del Correllengua.

Conec l’Albert Fabà des de fa més de 30 anys, però la primera vegada que vam fer activisme junts va ser el 1991, quan vam participar en la constitució de la Plataforma de la Serra de Marina. L’alcalde de Badalona, Joan Blanch, donava cobertura a empresaris japonesos per fer un camp de golf i un hotel de 5 estrelles als voltants de Sant Jeroni. La lluita va ser llarga però vam aconseguir avortar el projecte i constituir el Consorci de la Serra de Marina.

De l’activisme medi ambiental a l’activisme pels drets nacionals. Les dues darreres vegades que hem coincidit en plataformes cíviques ha estat a la Xarxa colomenca pel dret a decidir i al Pacte colomenc pel referèndum.

L’Albert va néixer a Tortosa el 1956, però pel seu treball i la seva militància política i cívica és un reconegut colomenc que ara viu, aquí al costat, a Sant Andreu. Llicenciat en Història, mestre de català i sociolingüista, és responsable d’Anàlisi i Avaluació del Consorci per a la Normalització Lingüística. Ha publicat articles en revistes especialitzades, d’entre els quals vull destacar-ne dos: “Llengua, identitat i opcions polítiques”, fet amb Joaquim Torres i publicat a l’Avenç el 2020; i “La situació sociolingüística a Santa Coloma de Gramenet” publicat al nº 2 de Gramenetum, l’abril de 2019.

Dietari ebrenc d’un bipolar no és el primer llibre de l’Albert Fabà, abans ha publicat A l’altra banda del Besòs, Cròniques Colomenques (1998-2003) i les Llengües a Catalunya. En aquests temps que corren i, no només parlo per la pandèmia, és difícil publicar llibres si no ets un autor consagrat, o portes sota el braç una subvenció pública, per això vull posar en valor que el dietari hagi vist la llum mitjançant una implicació col·lectiva de micromecenatge, finançant l’edició amb la compra del llibre abans d’editar-se. Felicitats Albert, no només per escriure’l, sinó també pel suport que has aconseguit i que ens permet gaudir de les teves reflexions.

El Dietari compren l’etapa de 10 de maig de 2018 fins a l’1 de juliol de 2020, tot agafant el primer confinament, i reflecteix la personalitat interdisciplinària de l’autor. L’entorn més proper de l’Albert estava assabentat que és una persona bipolar, però amb el llibre es despulla i ho crida als quatre vents perquè els lectors coneguin millor l’evolució dels cicles emotius d’eufòria i de tristor, que ell pateix.

Que ningú esperi només un relat d’allò que l’Albert feia dia a dia, al llibre hi trobareu molt més, trobareu descripcions de paisatges ebrencs i reflexions personals i familiars, idees polítiques i opinions sobre tot tipus d’esdeveniments. Llegint el Dietari coneixereu la personalitat polièdrica de l’Albert en tota la seva dimensió. Una de les seves facetes és el seu entusiasme per la música de Raimon i, com no podria ser d’una altra forma, al final de l’acte, l’Albert, acompanyat de Josep Pascual, al piano, interpretarà “Desert d’amics”, el poema de Jordi de Sant Jordi musicat per Raimon. Però abans parlaran la Gabriela Serra i l’autor.

Nascuda a Mataró, la Gabriela Serra va arribar a Santa Coloma el 1975. Va ser mestra al Lluis Millet i presidenta de l’AV de Singuerlin. Té una llarga biografia d’activisme per la pau, la solidaritat i la cooperació, de la qual vull destacar la seva implicació en la campanya contra l’entrada de l’estat espanyol a l’OTAN, ser membre de les Brigades Internacionals de Pau i Presidenta de la Federació Catalana d’Onegés. Darrerament ha estat diputada en el Parlament de Catalunya per la CUP-Crida Constituent del 2015 al 2017.

La Gabriela coneix molt bé l’Albert, ja que són amics i van militar junts al MC a la segona meitat dels anys 70 del segle passat. És aquesta proximitat, aquesta amistat i aquest coneixement de l’autor, la millor carta de presentació, avui, de la Gabriela.

Quan vulguis Gabriela.

print