Retirada de la Medalla d’Or de la Ciutat al dictador Francisco Franco

“Quan l’ajuntament franquista de l’època va acordar concedir la medalla d’or de la ciutat al dictador Francisco Franco el 29 de març de 1973, quan la mateixa corporació es va assabentar el 6 de setembre de 1973 que el dictador l’acceptava, quan el règim s’atorgava a si mateix honors i medalles d’or, la seva repressió duia a la mort, per tret de bala, al colomenc Manuel Fernández Márquez. Manuel, obrer de la tèrmica de Besòs, veí del carrer Cultura, va morir el 2 d’abril de 1973, aquí al costat, a Sant Adrià de Besòs, en una vaga per les reivindicacions laborals.

La dictadura que el nostre poble va patir durant prop de 40 anys, ha estat una de les èpoques més negres de la història del nostre país. La repressió franquista va eliminar la llibertat, la democràcia i els drets humans; va condemnar milers de persones a viure a l’exili, va aniquilar les nostres legítimes institucions i va intentar, per totes les vies, acabar amb la identitat nacional de Catalunya.

Per acabar amb aquesta repressió, molts ciutadans i ciutadanes van lluitar des del primer moment i en funció de les seves possibilitats. El 1973, l’any de la medalla d’or al dictador, la revista Grama obria espais de llibertat informativa; els centres socials i les organitzacions del moviment popular lluitaven per millorar les condicions de vida als barris; les forces polítiques i sindicals impulsaven les seves alternatives i propostes i així un llarg etcètera.

Amb l’arribada de la democràcia, les administracions públiques i, especialment, els ajuntaments hem fet un bon treball per eliminar i eradicar els símbols i vestigis franquistes, tot normalitzant democràticament, les nostres viles i ciutats.

A Santa Coloma també s’han tret elements i símbols relacionats amb el dictador i amb el seu règim. El primer ajuntament democràtic va adequar a la vida democràtica els noms dels carrers de Santa Coloma, tot aprovant la proposta del sempre estimat i recordat amic Ricard Bonet, aleshores regidor de Cultura. I en aquells moments, va ser retirat el “Monumento a los Caídos”, amb participació de molta gent, de molts militants polítics i sindicals, de regidors…

Després vam decidir mirar endavant. Tots recordem com l’Assemblea de Catalunya i les forces polítiques democràtiques plantejàvem la reconciliació nacional. Calia evitar els enfrontaments amb aquells que encara miraven cap enrere i la prioritat va ser consolidar la democràcia i mirar cap el futur.

I així hem anat transformant Santa Coloma. I la ciutat que tenim actualment no és, ni de bon tros, la existent l’any 1979. Però encara existeixen rastres que mantenen viva la memòria i la simbologia del franquisme.

En un altre context, cal fer esment de que s’està començant a fer justícia històrica, posant sobre la taula fets com:

♦ La investigació de fosses comunes.

♦ La condemna del franquisme expressada al Congrés dels Diputats.

En aquest context proposem per tal d’adequar els acords municipals a la realitat democràtica de la ciutat i del país: “Retirar la medalla d’or de la ciutat al dictador Francisco Franco, tot revocant i deixant sense efecte, l’acord del Ple Municipal de 29 de març de 1973”.

Alhora, seria injust no recordar el homes i les dones víctimes e les represàlies franquistes. Per això, en aquest Ple, volem retre homenatge als lluitadors i lluitadores antifranquistes que amb el seu esforç, amb el seu sacrifici i moltes vegades amb la pèrdua de la seva vida, van contribuir decisivament al restabliment de la democràcia al nostre país.

Tenim el convenciment que avui, tots els regidors i regidores d’aquest ajuntament, faran justícia històrica i votaran favorablement aquesta moció.

Intervenció com a Portaveu del Grup Municipal d’ICV, grup que va presentar la moció.

print