Una de les primeres mesures que va adoptar el primer ajuntament democràtic, al 1.979, va ser editar i distribuir, pels forns i els equipaments públics, el full informatiu “L’Ajuntament informa”. Va ser la primera eina comunicativa municipal a l’estat i tractava d’obrir la vida del nou ajuntament al conjunt de la ciutadania, així com agafar el pols a la dinàmica del món associatiu. Irrompia, superant la paràlisis franquista, la frescor i el dinamisme informatiu de la democràcia municipal.
Ara, 33 anys després, quan el Full Informatiu continua essent útil, però ja es queda curt per garantir els objectius d’informació i relació amb la ciutadania, perquè el món i la ciutat han canviat i les noves tecnologies han donat un tomb en terreny de la comunicació, neix el Portal de la transparència. Com aleshores, Santa Coloma torna a estar a l’avantguarda en ser un dels pocs ajuntaments a l’estat espanyol que disposa d’un portal específic de transparència.
El “Portal” ha estat construït seguint les orientacions establertes per l’ONG “Transparència Internacional”, que puntua amb criteris objectius i racionals els webs de transparència d’arreu. Es tracta de que tingui la màxima informació, però que sigui molt accessible al ciutadà i que es trobi ràpidament. Per aconseguir això no n’hi ha prou amb presentar el “Portal”, cal mantenir-lo i actualitzar-lo permanentment.
La posada en marxa d’aquest “Portal” consolida un canvi d’estil respecte a l’època anterior, autoritària i opaca. Un canvi d’estil que aprofundeix en una altra forma de fer política i que impulsa el debat participatiu per elaborar el PAM, que obre el Consell de Ciutat al teixit associatiu, que publica la declaració de bens patrimonials dels regidors i regidores etc. En definitiva, un estil de l’equip de govern que, basat en l’obertura, la transparència i la participació, pretén, també, combatre la desafecció política entre la ciutadania.
És, a la vegada, una proposta que dóna un servei a la ciutadania, que la informa i la relaciona amb l’administració, facilitant-li les seves demandes. Ara bé, cal donar mes passos cap endavant en altres direccions i complementar les polítiques de transparència amb la utilització de les noves tecnologies de la informació i la comunicació per garantir l’exercici de la democràcia electrònica.
Sóc del parer que l’equip de govern està avançant en un dels seus objectius polítics per aquest mandat: la política de transparència. Han expressat la voluntat de continuar treballant per convertir Santa Coloma en un referent municipal en aquestes polítiques a nivell estatal. Que així sigui no dependrà de les declaracions públiques de l’alcaldessa Núria Parlón i del responsable de les polítiques de transparència, Siscu Sanchez, sinó de la resolució de l’ONG “Transparència Internacional” que, auditant aquest i la resta de portals webs, emetrà veredicte.
Publicat a Gramenet 2.0 el 31 d’octubre del 2012