Efervescència colomenca

Passades les festes nadalenques, ha tornat l’activitat cultural, social i política a Santa Coloma. Ja estem ficats en matèria però, com moltes vegades, cada qual amb la seva agenda, el que reflexa la realitat viva i activa de l’atomitzat teixit social colomenc i la descoordinació existent a l’hora de fixar l’agenda ciutadana.

Ja tenim en marxa el procés participatiu per elaborar el Programa d’Actuació Municipal 2016-2019 (PAM). Una pràctica que es va rellançar i consolidar el mandat passat. Ara es vol donar un nou impuls per arribar a més gent i recollir més opinions, per tal de facilitar la implicació de la ciutadania i reforçar el sentiment de pertinència a la ciutat.

Aprofitant el llançament públic del PAM, el 20 de gener es va presentar la Guia Fàcil del Reglament de Participació Ciutadana. I sobre aquest Reglament sí que crec que val la pena aturar-nos una estoneta. La seva aprovació inicial, el desembre del 2014, va ser possible després d’un ampli i llarg debat ciutadà. Ara és un bon moment per recordar el treball fet per Siscu Sánchez, aleshores responsable de Participació Ciutadana, que va aconseguir tal grau de consens que no es va presentar cap esmena en el termini públic d’al·legacions.

L’elaboració, aprovació i posada en funcionament del Reglament de Participació Ciutadana i Bon Govern recull l’opinió col·lectiva de regeneració i d’altra forma de fer política, tot consolidant definitivament el canvi d’estil respecte a l’època autoritària i opaca de Bartomeu Muñoz, que va produir una fractura entre la institució municipal i el teixit social.

Aquest Reglament em fa venir al cap tres opinions: La participació ciutadana com a eina que regula la discrepància i el conflicte amb la voluntat d’arribar a acords entre ciudatans i poders públics. El govern obert que contempla les obligacions de la institució i del seu govern vers la ciutadania: codi ètic amb la regulació de l’accés a la informació, la transparència, el retre comptes o l’existència d’una Carta de Serveis. I la tercera, la implicació de la ciutadania en la presa de decisions, bé sigui mitjançant consulta convocada pel Ple Municipal o per iniciativa popular.

El mateix dia que es presentava la Guia Fàcil a la biblioteca Singuerlin, s’inaugurava al Museu l’exposició “Cinema en temps de guerra, exili i repressió 1936-1975”. Interessant exposició que persegueix la visita de les escoles. Aquest era el gran objectiu de Josep Zamora, president de l’Amical de Malthausen, que defensava que les noves generacions han de conèixer els sagnants fets comesos pel feixisme i pel nazisme com antídot perquè mai es tornin a repetir aquells temps de barbàrie. Aquesta activitat va obrir l’agenda d’actes sobre Memòria Històrica que, com d’altres anys, es posa en marxa al voltant del 27 de gener.

Per què el 27 de gener? Perquè va ser la data en que les tropes franquistes van entrar a Santa Coloma i vam perdre la llibertat i la democràcia. El gener del 2001, la Asociación Juvenil Española va convocar una concentració per commemorar l’entrada de les tropes franquistes a Santa Coloma. La ciutat va avortar aquest intent i es va constituir la Comissió Antifeixista 27 de gener. Des d’aleshores, aquesta és una data de mobilització i, el 2004, el Ple de l’Ajuntament va instaurar el 27 de gener com “Diada local de reivindicació de la Memòria Històrica”.

I gairebé sense donar-nos compte ens fiquem al Carnaval. Els que em coneixen saben que no m’agrada disfressar-me, que no ho he fet mai, però sí que m’agrada contemplar la rua desfilar pels carrers de la ciutat. Estic il·lusionat per veure com serà la comparsa de la Plataforma de la Serra de Marina i Can Zam reivindicant la finalització del Parc de Can Zam i commemorant els 40 anys de la primera activitat reivindicativa del parc. Va ser la cavalcada de reis de 1976 que, després de concentrar-se a Can Zam i quan es dirigia cap al centre de la ciutat, va ser dissolta per la policia.

A Can Zam, justament, el 21 de marc de 2015 es van posar en funcionament les tan esperades pistes reglamentàries d’atletisme. Finalitzaven 50 anys de reivindicacions del món de l’atletisme i del moviment associatiu de la ciutat, per unes instal·lacions dignes. Ara, des de la “Comissió Organitzadora dels 50 anys (1965-2015) de l’atletisme a Santa Coloma” s’està treballant per fer un seguit d’activitats, la més propera serà l’exposició del cinquantenari, el mes de març, per tal de donar a conèixer a la ciutadania la història de l’atletisme colomenc.

Com podeu imaginar, no he parlat de tot el que es fa a la ciutat aquest primer trimestre, només he anomenat algunes de les coses que demostren, però, la capacitat de generar activitats de tot tipus que té la gent Santa Coloma.

Publicat a Fòrum Grama  el  30 de gener de 2016

print