4 de febrer 2002 i 25 de juny de 2002
La nostra filosofia, els nostres conceptes i criteris sobre participació que hem defensat són:
1.- Tot l’edifici participatiu es basa en la independència i sobirania de les entitats i sobre la base del principi de subsidiarietat, per tal que tot el puguin fer les entitats no ho facin les institucions.
2.- La participació ciutadana és trobada, és conflicte i acord entre ciutadania i poders públics.
3.- Cal no institucionalitzar excessivament els òrgans de participació.
4.-Davant un canvi radical en la forma d’organitzar la societat per l’aplicació de les noves tecnologies, hem d’apostar decididament per la democràcia electrònica.
5.- Cal garantir el dret de la informació a tothom.
(extracte de la intervenció del 4 de febrer de 2002)
Santa Coloma va ser de les primeres ciutats que va disposar d’un Reglament de Participació. Des d’aquell 1979, quan es va aprovar el primer Reglament, fins avui, l’hem adaptat i modificat (l’últim cop va ser l’any 1990). S’han fet jornades i reflexions cíviques, com els “Debats a l’entorn de l’associativisme i la ciutat”, que van donar lloc a la creació de la Taula d’Associacions i al document “Acord per la ciutat, les associacions i la participació”, el 1997, o el debat sobre el document “Proposta de model de Participació Ciutadana” que vam fer l’any passat.
Per tant, el Reglament que aprovem avui és el fruit de l’experiència i el treball desenvolupat al llarg d’aquests 23 anys pels diversos governs municipals i pel moviment associatiu de la ciutat.
Des del Grup Municipal d’ICV hem participat en tot el procés, obert a final de l’any 2000 i ho hem fet des de les nostres posicions polítiques i programàtiques, i com a integrants de l’equip de govern. Ara no faré esment del conjunt d’idees, reflexions i propostes concretes que hem fet en els quatre documents que hem aportat en els mesos de febrer i juliol del passat any, i gener i juny d’enguany. Faré referència només a tres qüestions, que no són les úniques que hem plantejat i que estan recollides al Reglament:
Primer: Tenim un bon text sobre la participació democràtica a través de la xarxa. El desplegament de les noves tecnologies ha de facilitar la democràcia electrònica i servir per augmentar l’interès ciutadà pels interessos col·lectius. Es tracta d’utilitzar les noves tecnologies per relacionar les persones en lloc d’aïllar-les, per potenciar el teixit social, per enfortir-lo i alhora crear mas de debat, de reflexió i de propostes on participin milers de ciutadans.
Segon: Pressupostos participatius. Tothom sap que aquesta és una de les qüestions que ens defineixen, que donen perfil a la nostra formació política, a ICV. Se n’han introduït al Reglament i s’ha avançat tot reconeixent el dret a la participació en els Pressupostos Municipals i articulant mecanismes (veure articles 27.3 i 34.2). Ara bé, en el futur caldrà avançar reglamentàriament més, perquè cal tenir en compte que aquest és un procés que exigeix anar pas a pas, consolidant fases per aconseguir tots, ajuntament i entitats, la maduresa necessària per fer realitat els pressupostos participatius.
Tercer: Hem introduït els conceptes de caducitat i d’avaluació. No estem aprovant un reglament que sigui etern en el temps sinó un Reglament que caldrà avaluar periòdicament. L’aprovació inicial fixava en tres anys la seva vigència. Avui, recollint l’aportació de la FAVGRAM, s’estableix que el període per avaluar el funcionament i introduir les modificacions que s’estimin necessàries, sigui de dos anys.
Arriba el Reglament a aquest Ple després de moltes reunions convocades pel Departament de Participació Ciutadana. S’ha fet un esforç per animar i vehicular la discussió, per fer-la realitat i perquè el Reglament tingui el màxim consens social i polític. Ningú podrà dir que no ha hagut temps. Cal agrair les aportacions presentades des de fora de l’Ajuntament: la de la FAVGRAM i la d’EUiA, aquesta darrera amplia i treballada.
El nostre coneixement del teixit social colomenc ens permet dir que hi ha entitats que no han presentat esmenes perquè estan d’acord amb el text i coincideixen. També sabem que algunes entitats tenen els bioritmes baixos i no han entrat a fons en el tema i que altres, conscientment, no han volgut entrar-hi i han deixat fer. Cal ser conscients d’aquesta radiografia a l’hora de mirar el futur.
Per últim, volem dir que tenim un Reglament que compartim, on s’han recollit moltes propostes del Grup Municipal d’ICV i que quan es compleixi el període de dos anys necessari per avaluar el funcionament del mateix, farem les propostes adients per contribuir a la seva millora.
Però, alhora que diem això, també volem dir -parafrasejant a Rafael Alberti- que “las palabras no sirven, solo son palabras” i els escrits estan bé però cal la voluntat política per portar-los a la pràctica. Ens consta que, avui per avui, existeix aquesta voluntat, nosaltres també la tenim.
Intervenció com a Tinent d’Alcalde de l’Àrea de Salut, Solidaritat i Cooperació