Vint anys i vint llibres

Aviat farà vint anys que va veure la llum el llibre de poemes “De miradas imprecisas”. Ara, fa uns dies, es va presentar a la Biblioteca de Singuerlín – Salvador Cabré “Llegir al metro”, el vintè llibre de Rodolfo del Hoyo. Durant aquests anys han aparegut 4 llibres de poesia, 4 de relats curts i 12 de literatura infantil i juvenil. Sense cap tipus de dubte, estem amb tota probabilitat davant l’autor colomenc mes prolífic.

Amb “Llegir al metro”, Del Hoyo ha guanyat un dels premis de més prestigi del món literari de Catalunya, el “Joaquim Ruyra” de narració, que li dóna projecció nacional i prestigia el món literari colomenc. És un premi just, doncs en aquest llibre s’observa l’important salt en elaboració i qualitat que fa l’autor respecte el seu anterior llibre de relats, “Els amors furtius”.

Però és en la literatura infantil i juvenil on Rodolfo es mou com peix a l’aigua, no solament perquè és el gènere majoritari de la seva obra i per la qualitat de les seves narracions, sinó també per l’activisme en el foment de la lectura que permanentment desenvolupa. Si visitem el seu blog podem veure les visites i xerrades que fa pels col·legis de tot Catalunya per impulsar la lectura i l’estima pels llibres entre els infants. En el seu cas, mai millor dit, que escriptura i lectura són les dues cares de la mateixa moneda.

Tot i que només fa vint anys que publica, porta tota la seva vida escrivint i lligat al món cultural. El recordo en un curs de recuperació a l’estiu, assegut a la darrera taula d’una aula de l’acadèmia Manent, amb 13 o 14 anys, escrivint poemes. Allà ens vam conèixer i allà vaig llegir per primera vegada els seus versos. Des d’aleshores, amb el seu esforç i tossuderia, s’ha convertit en un genuí representant de l‘actual generació d’escriptors colomencs.

Si analitzem la vida literària contemporània de Santa Coloma podem establir tres grans etapes. La primera, al primer terç del segle XX, amb Josep Sol (1909), pagès i autodidacta, de gran formació humanista que deixa d’escriure pel desencant que li va produir el desenllaç de la guerra civil. Estàvem davant d’una figura de gran magnitud.

Des de Josep Sol, el no res fins a Màrius Sampere que comença a publicar els anys 60, tot iniciant la segona etapa. Poeta que guanya la majoria de premis literaris en llengua catalana, arriba a ser guardonat amb el Premi Nacional de Literatura al 2.004 i és considerat un dels millors poetes d’Europa. Sampere ha participat de ple en la vida cultural i ha deixat empremta a la ciutat.

A la darrera part del segle XX, un grup de nous escriptors dona cos a la tercera i actual etapa, rep la influència cultural i poètica de Màrius Sampere i té com característiques més importants la heterogeneïtat i el compromís. Heterogeneïtat en estils, generes, temàtiques i llengües. Compromís amb la ciutat, tot participant en la vida cultural i cívica colomenca, tant personalment com des del col·lectiu. En aquest sentit, l’Associació Colomenca de Literatura (ACOLITE) uneix als autors , cohesiona i vertebra el món literari i vehicula la participació en el devenir de Santa Coloma.

Rodolfo del Hoyo és un destacat representant d’aquesta tercera etapa, tant per la seva qualitat literària com pels seus compromisos. Des de sempre ha estat lligat als moviments veïnals, socioculturals, periodístics i polítics, essent un dels fundadors d’ACOLITE. Literàriament parlant està assumint una gran maduresa i té molt recorregut per endavant. Llegirem els seus nous llibres i gaudirem d’un escriptor polifacètic que cultiva diversos generes i que encara ha de que publicar la seva gran obra.

Publicat a Gramenet 2.0 el 13 de maig del 2.013

print